10.11.06

Ruokajuttuja osa 1


Timon lista:

KILORAVINTOLAT: Täällä on tapana syödä lounasta kiloravintoloissa, joissa on seisova pöytä josta valitaan mitä halutaan ja sen jälkeen lautanen punnitaan ja ruuasta maksetaan painon mukaan. Lounas maksaa paikan tasosta riippuen 1-5€. Viidellä eurolla saa vaikka lautasen täyteen maailman parasta pihviä tai vaikka sushia ja päälle vielä jälkiruuat (kun noutopöydässä on 10 eri kakkua, voi vaikka kokeilla vähän kaikkia.) Nykyään käydään supahienossa Frontera-ravintolassa, ku täällä on ilmainen Wlan ja hienoja julisteita seinillä.



LIHA: Brassiliha on maailman parasta (tai ehkä Argentiinalaisen jälkeen). Sitä ei vaan voi verrata suomalaiseen lihaan. Pihvit on meheviä ja mureita ja grillisuola mitä täällä käytetään antaa suussa sulavan maun. Kaupasta saa mm. Ulkofilettä 2,5€/kilo, eil kaksi pihviä maksaa n. 50 senttiä.

TUORE KALA: Varsinkin Ilha Grandella oli mukavaa käydä aamulla rannassa katsomassa mitä kalastajat olivat saaneet. Euron kilo maksoivat ja 30 senttiä päälle, niin mies vielä perkasi 5 kalaa, jotka kiloon mahtuivat. Paistettuna hyvää mutta suosikkini paikallisista kalaruuista on ehkä Moqueca, kalapata, johon tulee tomaattia, sipulia, paprikaa, kookosmaitoa ja dende-öljyä.


DENDE-ÖLJY: Eli palmuöljy on oranssia ja siitä tulee hyvää tujua makua ruokiin.


RIISI JA PAVUT: Paikallinen standardi. Kaikki syövät joka päivä. Jos tilaat ravintolassa pihvin ja ranskalaiset, annokseen sisältyy automaattisesti riisi ja papuliemi. Sunnuntain juhlapapupata on Feijoada, jolloin sekaan heitetään sian korvia, saparoita ja sorkkia muiden possupalasten ohella. Juontaa juurensa ajalta jolloin isännät antoivat orjille jämäpalat teurastetusta possusta. Itse kyllästyn aika nopeasti papuihin, vaikka feijoada hyvää onkin.


AÇAÍ: Veerakin on alkanut päästä açaíin makuun. Se on Amazonilta tuleva pieni tumma marja, joka itsessään maistuu vähän mullalta ja mustikansiemeniltä. Mutta kun siitä tehdään kiinteää lusikoitavaa smoothieta lisäämällä banaania, guarana-siirappia, maitoa ja jäämurskaa, siitä tulee superhyvää. Ja se sisältää paljon kaikkia mahdollisia vitamiineja, energiaa ja muuta terveellistä. Täydellinen välipala siis.


TUOREET MEHUT: Mehubaareista saa aamupalaksi tuorepuristettua mehua ja valikoimaa löytyy parhaimmillaan 50 hedelmän verran. (puolien nimiä ei ole koskaan kuullutkaan, puhumattakaan maistamisesta) Ihanaa. Oma suosikkini on guavamehu, Veeran toistaiseksi ananas tai appelsiini.


Veeran lista:

SUKLAANHIMO: Vaikea uskoa että jotakin voi himoita niin paljon. Ilha Grandella oli suppeanlainen suklaatarjonta. Myynnissä oli vai kallista riistonestlen keskinkertaista suklaata. Opimme arvostamaan jokaista suuhun laittamaamme suklaapalaa aivan uudella tavalla.



KAKKUMIES: Iltaisin Ilha Granden rannalla seisoskeli valkoisiin pukeutunut mies suuren lasilaatikon kanssa. Laatikko oli täynnä erilaisia kakkuja ja leivoksia. Maistamamme lajikkeet olivat paitsi ulkonäöltään myös maultaan mainioita.

KOOKOSJÄÄTELÖ: Näin hyvää jäätelöä, tiedättekös, en uskonut olevan olemassa! Mmmmmm. Söin kookosjääätelöä Ilhalla lähes joka päivä.

MANSIKKAJUGURTTIJÄÄTELÖ: Saarella oleskelun loppusuoralla kookosjäätelö sai kilpailijan. Mansikkaajugurttijäätelö hieman kirpeää, erittäin piristävää. Varsinkin kun on syönyt kolmen viikon ajan kookosjäätelöä.


GUARANA -limu: En usko pystyväni juomaan muita limuja tämän jälkeen. Jumalten juomaa.

COUSCOUS: on täällä ihanan kookosjälkiruoan nimi. Sellainen kimpale raastettua kookosta jonka päällä on sokerikermajuttua. Söimme sitä ekana päivänä Riossa. MMMM. Ihanaa.
..tulipas tässä monta makeaa herkkua. Kyllä me muutakin syödään..

AVOKAADOT: Ovat täällä valtavan kokoisia ja erittäin maukkaita. Niitä olemme syöneet sellaisenaan sekä kaiken kanssa. Anna näki unta että sen sänky oli täynnä avokaadoja. Tämä kertonee jotakin kulutuksen määrästä.


+MUUT VIHANNEKSET: Maukkaita ja edullisia


TUORE KORIANTERI: on täällä (kuten aina) mielettömän hyvää. Sitä voi laittaa moneen eri ruokaan ja aina se vaan maistuu NIIIIIN hyvältä.


+MUUT YRTIT: Esimerkiksi rucola on täällä huomattavasti vahvempaa kuin kotosuomesta saatava. Tuoreet yrtit ylipäätään ovat erittäin maukkaita ja halpoja tietysti.


BIERGARTEN: on kiloravintola Ilha Grandella. Älkää antako nimen hämätä. Ravintola oli suosikkimme saarella, erityisesti päivinä jolloin oli sushia tarjolla. Lautasen saattoi lappaa täyteen sushipalleroita eikä maksanu juuri mitään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan vesi herahti kielelle...